Calciu,-foarte-important-pe-perioada-verii

Primăvara este apropape pe sfârșite, iar asta înseamnă că sezonul cald este la câțiva pași distanță de noi. Temperaturi ridicate, umiditate mare toate ne afectează organismul. Cu atât mai mult dacă ne gândim că din cauza temperaturilor crescute, transpirăm abundent și există riscul ca din această cauză calciul să fie eliminat din corp.

Știm cu toții cât este de important calciul pentru organism. Acest mineral esențial contribuie la rezistența danturii și a oaselor. Dar beneficiile aduse de calciu nu sunt numai acestea. Trebuie să menționăm că este cel mai răspândit mineral din organism și reprezintă aproximativ 2% din greutate. Este prezent atât în oase, în proporție de 99%, dar și în celulele nervoase, în sânge sau în țesuturi.

Calciul are un rol important în contracția musculară și menținerea ritmului cardiac. De asemenea, transmite impulsurile nervoase și ajută la coagularea sângelui.

Din cauza transpirației provocată de temperaturile crescute din perioada verii, absorbția calciului este deficitară. Un alt factor care duce la aceste rezultate o reprezintă chiar cremele protectoare pe care le folosim în sezonul cald și care împiedică vitamina D să contribuie la accelerarea absorbției calciului de către organism.

Cele mai frecvente simptome ale deficitului de calciu sunt: durerile de cap, sunet ascuțit în urechi, cunoscut și sub denumirea de țiuit în urechi, mâini reci sau chiar greutate în concentrare. De asmenea, din cauza lipsei de calciu din organism poate să apară scăderea poftei de mâncare sau chiar stări de anxietate și irascibilitate.

Pentru ca vara să nu fie un sezon cu probleme, din acest punct de vedere, trebuie introduse suplimentele care conțin calciu. În acest fel ne ferim de deficiența acestui mineral esențial din organism. Totuși trebuie să ținem cont că suplimentele de calciu trebuie administrate împreună cu magneziu, vitamina D3 și zinc, pentru o mai bună asimilare.

De asemenea, este recomandat ca în alimentația zilnică să fie introduse alimente care conțin acest mineral care ajută la menținerea unei funcționări corecte a organismului.

Vara este sezonul pe care majoritatea dintre noi îl așteptăm cu nerăbdare, însă trebuie să fim atenți la deficitul de calciu pentru a ne asigura că ne bucurăm din plin de acest anotimp frumos!