Efectele pozitive ale consumului de nuci

Nucile se află printre cele mai sănătoase alimente din lume. Efectele pe care le au asupra organismului sunt uimitoare. Tocmai din acest motiv, consumul de nuci este recomandat de medici și nutriționiști, fie ca gustare între mesele principale, fie ca ingredient în diferite preparate.

Încă din antichitate, nucile erau asociate cu sănătatea creierului datorită formei pe care o au. De-a lungul timpului s-a dovedit că acestea conțin nutrienți esențiali pentru sănătatea sistemului nervos, dar și pentru buna funcționare a întregului organism.

Nucile conțin următoarele vitamine:
-vitamina A, cunoscută și sub numele de retinol;
-vitamine din complexul B: vitamina B2, B6, B 12 și acid folic;
-vitamina D vegetală;
-vitamina E.

În continuare îți prezentăm o listă cu cele mai importante beneficii pe care le au nucile asupra sănătății:

Stimulează memoria – în cazul în care ți s-a întâmplat să ai probleme cu memoria sau dacă ai momente în care orice ai face nu te poți concentra, consumul de nuci îți va prinde foarte bine. Acestea conțin lecitină, o substanță care stimulează memoria și puterea de concentrare.

Luptă împortriva depresiei – În prezent, depresia este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite, mai ales în rândul persoanelor tinere. Și în acest caz, nucile sunt un adevărat ajutor. Studiile arată că alimentele bogate în acizi grași esențiali, ca nucile, ajută la combaterea depresiei și totodată la dobândirea unei stări de calm.

Te ajută să ai un somn liniștit – știm cu toții cât este de frustrant să te trezești în toiul nopții și să nu mai poți să adormi. Nucile au un conținut ridicat de melatonină și, prin aceasta, te ajută să ai un somn odihnitor și să fii în formă a doua zi.

Previn bolile cardiovasculare – Meritul pentru prevenirea acestor afecțiuni revine acizilor grași esențiali omega 3. Aceștia scad nivelul de colesterol și astfel previn blocarea arterelor. De asemenea, nucile îmbunătățesc circulația sângelui.

Luptă împotriva cancerului – Acest lucru se datorează conținutului ridicat de antioxidanți. Aceste substanțe ajută organismul să se regenereze, împiedicând îmbolnăvirea celulelor și previn dezvoltarea tumorilor canceroase.

Un păr mai sănătos – dacă începi să consumi regulat nuci, organismul tău va primi două dintre cele mai importante minerale pentru păr și anume fier și zinc. Acestea ajută la fortificarea părului și la regenerarea rapidă a podoabei capilare. Conținutul de vitamina E ajută părul să strălucească și să aibă un aspect sănătos.

Antioxidanți pentru prevenirea îmbătrânirii pielii – O mulțime de factori pot să grăbească procesul de îmbătrânire a pielii, însă cercetărtorii recomandă consumul zilnic de nuci, pentru amânarea semnelor îmbătrânirii premature. Acest lucru se întâmplă datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Substanțele antioxidante formează un scut împotriva factorilor nocivi, iar în acest mod protejează celulele și le prelungesc viața.

Mențin sănătatea oaselor și a dinților – datorită concentrației mari de fosfor, consumul regulat de nuci menține sănătatea oaselor și a dinților.

Nuca este un aliment minune, de care ne putem bucura din plin în această perioadă. Trebuie să folosim din plin cadourile primite de la natură, pentru un organism mai sănătos!