Thumbnail-salina-4Cu totii stim ca oxigenul este parte integranta a vietii si ingredientul esential supravietuirii. Pe cat de natural poate parea procesul de a respira, pe atat de multe variabile are in decursul inaintarii in varsta. Cand suntem bebelusi, respiratia este una corecta in mod natural si nu este nevoie decat ca muschii diafragmei sa se extinda suficient de mult incat sa permita plamanilor o buna alimentare cu oxigen.

Stilul modern de a trai, cu influentele sale asupra calitatii vietii, precum sedentarismul si stresul, altereaza capacitatea naturala de a respira corect, determinandu-ne sa respiram disfunctional.

Scopul respiratiei este sa aduca oxigen in sange. Cu cat respiram mai corect, cu atat nivelul de oxigenare a sangelui creste, lucru care duce la buna functionare a tuturor organelor, deci a intregului organism.

O respiratie necorespunzatoare inseamna o proasta alimentare cu oxigen a intregului organism, ceea ce are ca urmare incetinirea functiilor sale vitale. Este esential sa respiram corect, deoarece, in caz contrar, este afectata alimentarea cu oxigen a sangelui si automat a tuturor celulelor si tesuturilor.

Pentru a preveni eventualele repercursiuni nefavorabile ale unei respiratii incorecte asupra sanatatii, este indicat sa ne insusim anumite tehnici simple:

– Nu neglija expiratia. In mod normal, tendinta fiecaruia dintre noi este sa se concentreze pe inspiratie uitand ca expiratia este la fel de importanta. In general, omul elimina doar 30% din aerul din plamani, dar cu o respiratie corecta poti face ca acest procent sa ajunga la 70%;

– Respira din diafragma. Poti face acest lucru marind spatiul din plamani in timpul inspiratiei. Astfel, plamanii vor primi o cantitate mai mare de oxigen;

– Fa miscare constant. In timpul efortului fizic cutia toracica se dilata, alimentand organismal cu mai mult oxigen;

– Exercitiile de meditatie pot fi de asemenea un bun reglator al respiratiei. Ajuta in cazuri de hiperventilatie, predominante in problemele de anxietate. Aceasta contribuie la observarea procesului de inspiratie-expiratie si la reglarea ritmului respirator.

 

Cunoscuta ca o alternativa eficienta in reglarea afectiunilor respiratorii datorita aerosolilor salini, haloterapia este o alternativa 100% naturala in reglarea afectiunilor respiratorii.