plante-medicinale

Stim cu totii ca afectiunile ce tin de caile respiratorii au o evolutie rapida si sunt insotite adesea de cresterea temperaturii corpului si alte simptome. Ele pot avea loc indiferent de anotimp si trebuie tratate cu mare atentie. In general, acest tip de afectiuni se pot trata simptomatic (atunci cand nu se complica sau cronicizeaza). Pe langa haloterapie, care este una dintre solutiile de tratament pe care le ai la indemana, exista si o serie de plante medicinale, care-ti pot ameliora afectiunile respiratorii.

Plantele medicinale, folosite cel mai des sub forma unor infuzii calde, au efecte antiinflamatoare, antiseptice, emoliente ale secretiilor bronsice, expectorante, spasmolitice si sudorifice. De asemenea, ele te ajuta sa scapi de temperatura ridicata a corpului.

 

In functie de fiecare afectiune respiratorie in parte, iata cele mai bune plante medicinale pe care le poti folosi ca si tratament:

 

– Afectiuni pulmonare:

Cele mai bune combinatii terapeutice sunt:

– talpa gastii sau valeriana, izma;

– coada soricelului sau patlagina, plamanarica;

– coada calului, patlagina, salvie si podbal.

Se prepara o infuzie din 2 lingurite de plante la o cana de apa din care se beau 2-3 cani pe zi, indulcite de preferinta cu miere.

– Faringita si laringita

Cea mai buna combinatie terapeutica este:

– musetel si salvie.

Solutia cu care se va face gargara se prepara prin infuzarea a doua lingurite de planta la o cana de apa. Gargarele se fac cu cate 150 ml de lichid in care s-a dizolvat o lingura rasa de bicarbonat de sodiu (poate fi si alimentar), de 3 ori pe zi, dupa fiecare masa. Dupa gargara, nu se bea si nu se manca timp de 30 de minute.

– Bronsita

Cele mai bune combinatii terapeutice sunt:

– patlagina, podbal, luminarica sau nalba;

– soc, tei si luminarica;

– busuioc, patlagina, cimbrisor de camp, coada soricelului si salvie;

– coada-calului, nalba, salvie si sulfina (efect expectorant).

Se infuzeaza doua lingurite de amestec la o cana de apa. Preparatul se indulceste de preferinta cu miere de albine (salcam sau tei) si se bea cald.

– Amigdalita

Cea mai buna combinatie terapeutica este:

– musetel, coada-soricelului.

Se pun doua lingurite de planta la o cana de apa, la care se adauga o lingurita rasa de bicarbonate. Se face gargara de 3 ori pe zi, dupa mesele principale.

– Astm bronsic

Cea mai buna combinatie terapeutica este:

– paducelul, coada-soricelului si coada-calului.

Acestea se iau in cantitati egale si ajuta in special procesul de bronhodilatatie.

 

Pentru scaderea temperaturii cel mai bun tratament natural poate fi salcia, salvia si/sau teiul. Tusele pot fi tratate cu siropul de lamaie. 

Un rol important in tratarea afectiunilor cailor respiratorii il mai poate avea cimbrisorul de camp, iar daca ar fi sa folosim un ceai cu efect general pentru afectiunile bronhopulmonare, acesta ar putea fi o combinatie de coada-soricelului, patlagina, cimbrisor, busuioc si nalba, folosite in cantitati egale. Astfel se pot prepara infuzii indulcite cu miere.

Daca consideri folositor acest articol da-i un share pe facebook!