Fumatul – placere sau dependenta, este sau nu o boala?

Din pacate, foarte multa lume considera ca fumatul este un viciu, o slabiciune inofensiva, o actiune care confera o aura de siguranta de sine, o placere a vietii.

Oare cati dintre fumatori stiu sau realizeaza faptul ca fumatul este o boala?

Nevoia fumatorului de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli: dependenta de nicotina… Dependenta de nicotina este ca si dependenta de droguri, ea apare ca urmare a consumului de tutun si este considerata ca o tulburare mentala si comportamentala.

Salinoterapia-haloterapia cu aerosoli salini, ajuta la curatarea cailor respiratorii si se observa o imbunatatire la indicii obtinuti la spirometrie. Imbunatateste clearence-ul (curatarea tractului respirator) prin stimularea sistemului muco-ciliar, adeseori imobilizat de fumul de tigara. Stimuleaza dezvoltarea florei normale din tractul respirator care are rol de protectie.

Haloterapia este indicata atat pentru fumatorii activi cat si pentru fostii fumatori sau chiar si in cazul fumatorilor pasivi. Fumatorii pasivi fiind mult mai expusi decat fumatorii activi. Ca o curiozitate, cercetatorii centrelor de top din Statele Unite au demonstrat ca fumatul in birouri, cafenele, restaurante, locuri publice dar mai ales in apartamentele personale, contribuie la aparitia unui strat de substante nocive care se impregneaza in mobilier chiar si dupa aerisirea excesiva.

Aceasta substanta devine, in timp, tot mai toxica, in compozitie fiind vorba de acidul azotos care combinat cu nicotina formeaza N-nitrozamine(TSN), o substanta cancerigena. Cele doua substante reactioneaza, iar rezultatul este   4-(metilnitrosamino)-1-(3-piridil)-1 butanol(TSNA) substanta absenta in fumul de tigara expirat.

Pentru a afla gradul de dependenta de nicotina, va propunen un test de evaluare corecta, Testul Fagerstrom, un test foarte simplu care va spune exact dependenta de nicotina. Important este sa raspundeti corect la intrebari gandindu-va bine ca nu are rost sa va mintiti.

Testul Fagerstrom:

 

  1. Dupa cat timp fumati prima tigara de la trezire?

in primele 5 min = 3pct

6-30min = 2 pct

31-60 min = 1 pct

peste 60 min = 0 pct

 

  1. Este dificil sa nu fumezi in locuri interzise?

da=1 pct

nu=0

 

  1. La ce tigara renuntati mai greu?

prima = 1pct

la celalalte = 0

 

  1. Cate tigari fumati pe zi?

sub 10 = 0pct

10-20 = 1pct

21-30=2pct

peste 30 = 3 pct

 

  1. Fumati mai multe tigari dimineata decat dupa-amiaza?

da =1 pct

nu = 0 pct

 

  1.  Fumati cand sunteti bolnav si trebuie sa ramaneti la pat o zi intreaga?

da =1 pct

nu = 0pct

 

Incercuiti raspunsul si adunati punctele.In functie de punctaj veti afla dependenta de nicotina care poate fi:

0-3 pcte = dependenta mica

4-6 pcte =dependenta medie

7-10 pcte= dependenta severa

Asteptam comentariile voastre in sectiunea de mai jos, si sa ne spuneti ce rezultate ati obtinut la acest test.