Luna Iunie vine cu o serie de alergii la polen. Cea mai frecventa dintre ele este alergia la tei.

Ce fel de planta este teiul?

flori-de-tei

Teiul este o planta ce cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi zonelor temperate ale emisferei nordice. Arborii se gasesc atat Europa, cat si in Asia și estul Americii de Nord.

Speciile de tei sunt reprezentate de copaci foioși, ajungând de la 20 la 40 m înălțime, cu frunze strabatute de nervuri si anvergura de 6-20 cm, avand flori cu samanta dicotiledonata. Numarul exact de specii este incert deoarece multe dintre ele hibridizeaza spontan, atat in salbaticie cat si cultivate.

Desi este si o planta cu nenumarate efecte terapeutice, poate fi de asemenea periculoasa pentru cei care sunt alergici la polen.

Stim cu totii ca alergiile respiratorii de primavara si vara sunt cel mai adesea provocatede polen. Se pare ca predispozitia unora pentru aceste alergii este ereditara. Dar trebuie luati in considerare si alti factori cum ar fi: poluarea de interior si exterior, starea psihica, virozele respiratorii,in principal cele aparute in primii ani de viata.

Cum se manifesta alergia la tei?

Alergenii ajung in caile respiratorii si provoaca iritatii ale nasului, ochilor si bronhiilor. Circa 40 de specii de polen genereaza alergii respiratorii. Alergia la tei apare adesea vara, in luna iunie, aceasta fiind de altfel luna in care arborii de tei infloresc. Polenul teiului este imprastiat de vant la distante de zeci de kilometri. Grauntele de polen sunt oprite de mucoasa nazala umeda, de faringe, laringe si trahee, dar fiind prea mari nu pot patrunde mai adanc, in bronhii sau in plamani. In general, primele semne apar la nivelul nasului: furnicaturi, mancarimi, stranuturi repetate, secretii nazale abundente. Apoi, gatul incepe sa usture, ochii lacrimeaza, inteapa si se inrosesc. Poate aparea si tusea seaca, senzatia de sufocare, greutate in respiratie.

Ce e de facut?

Alergia la tei este si ea greu de prevenit ca toate alergiile la polen, pentru ca acesta exista prin aer in toata perioada lunii iunie. Astfel, in aceasta luna trebuie sa luam masuri pentru evitarea alergenilor.

– Nu deschideti geamurile intre orele 4:00 si 17:00, deoarece, in acest interval, polenul este prezent in atmosfera;

– InchideTi geamul autoturismului atunci cand conduceti. Contactul cu polenul de tei poate fi periculos in conditiile in care conduceti cu viteza

-O cura cu aerosli salini de 10 sedinte poate fi un remediu naturist care ajuta la ameliorarea starilor de disconfort astfel incat sa treceti mult mai usor peste aceasta perioada chiar daca au aparut primele simptome. 

  • cele mai bune rezultate le veti avea daca urmati o cura inainte de perioada de varf, preventiv si o cura in timpul perioadei cu alergii la polen.

Salinoterapia este un bun remediu pentru tratarea acestui tip de alergie.