Various

O nevoie acuta de aer, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca, expectoratie  groasa, acestea pot fi cateva dintre simptomele prin care se manifesta o criza de astm bronsic.

Dar ce este de fapt aceasta afectiune? Astmul bronisc este o boala transmisa genetic, fiind descrisa printr-o inflamare cronica a cailor respiratorii, o disfunctie usoara a muschilor si o contractie a bronhiilor.

De ce apare aceasta afectiune? Deoarece mucoasa bronsica este sensibila fata de anumiti agenti externi.

Exista mai multe tipuri de astm bronsic:

– astmul alergic – este cel mai frecvent intalnit si poate aparea ca raspuns alergic la polen, praf, par de animale, vopsele, medicamente, mucegai, produse chimice sau chiar faina.

– astmul nervos – apare pe baza de stres. Se ingusteaza lumenul bronsiolelor si apar secretii excesive a mucoaselor care genereaza astm bronsic.

– astmul cardiac – apare in stenoza mitrala cu insuficienta cordului drept.

Care sunt cei mai importanti alergeni?

– Praful de casa care contine microorganisme cu potential alergizant (acarieni), invizibile cu ochiul liber (care se hranesc cu particule descuamate de pe piele);

– Din mediul casnic mucegaiurile, produsele de secretie ale animalelor (pisica si, intr-o mai mica masura cainele), ale pasarilor de casa, hrana pestilor de acvariu sau gandacii de bucatarie.

– Unele medicamente: aspirina, medicatia folosita in reumatologie (diclofenac, indometacin, fenilbutazona), medicatie cardiologica (propranolol, metoprolol) etc. va pot deteriora functia respiratorie.

Factori non-alergici pot declansa crizele:

– Poluantii atmosferici, ceata, fumul;

– Aerul rece;

– Fumatul activ si pasiv;

– Efortul fizic, mai ales in aer rece, poate declansa o criza in special dupa incetarea eforului;

– Stresul;

– Refluxul gastro-esofagian;

– Factori endocrinieni care pot declansa simptomele premenstrual sau postmenopauza;

– Colorantii si aditivii alimentari (tartrazina din bauturi racoritoare colorate, ex.Fanta).

Haloterapia este un remediu potrivit pentru acest tip de afectiune. Dupa cateva sedinte veti simti o imbunatatire clara a starii dumneavoastra de sanatate.