Ambrozia - planta de care sa te feresti la inceput de toamna

Inceputul de toamna este unul destul de periculos pentru cei alergici la polen. Si asta, deoarece ambrozia (o planta des intalnita la sfarsitul lunii august si in luna septembrie) este unul dintre cei mai periculosi factori alergenici care pot atenta la sanatatea lor.

Ce este de fapt ambrozia?

Aceasta planta, numita de tarani „Iarba de paragina” este o buruiana care se raspandeste rapid si care in ultimii ani a devenit un motiv de ingrijorare pentru cei care sufera de afectiuni repiratorii.

De ce sa ne ferim de ambrozie?

Pentru ca provoaca rinite alergice si astm bronsic, atat in a doua jumatate a verii cat si la inceput de toamna. In urma unor cercetari, s-a stabilit ca in Romania exista peste un milion de hectare de ambrozie, ajungand inclusiv in parcurile din orase, iar autoritatile nu constientizeaza inca gradul de pericol pe care „otrava zeilor”, asa cum mai este numita, il provoaca.

Cum se manifesta alergia la ambrozie?

In general, primele simptome sunt ochii rosii, nasul infundat sau buzele umflate, in ultima perioada tot mai multi romani plangandu-se ca au astfel de probleme. Acesta este si motivul pentru care ambrozia, una dintre principalele surse de alergii cronice din S.U.A. si Europa, a devenit tot mai discutata la noi in tara. Si pe buna dreptate, deoarece aceasta planta periculoasa a inceput sa creasca in gradinile romanilor, in culturile de cereale si floarea soarelui, in zonele cu cladiri parasite sau chiar si in parcurile din mediile urbane.

Care este mediul in care se dezvolta ambrozia?

Ambrozia prefera climatul cald, dar si ploile de vara, si cum verile in Romania se extind inclusiv pana in luna septembrie, cu temperaturi de peste 20 de grade, este limpede de ce ultimii ani au fost favorabili pentru dezvoltarea ei. O planta matura poate elibera miliarde de grauncioare de polen si pana la 30.000 de seminte, asa ca se inmulteste salbatic.

Desi in strainatate este considerata ca planta de carantina, in Romania nu este recunoscuta oficial in acest fel, neexistand un program de combatere. Daca sunteti alergic la polen, suferiti de astm bronsic sau aveti probleme cu glanda tiroida, feriti-va cat puteti de ambrozie.

Haloterapia poate fi un tratament cu ajutorul caruia puteti sa evitati sau sa tratati, in functie de caz, alergiile de acest fel, motiv pentru care va asteptam la Salina din Oras. 🙂

Â