Raceli la copii. Cum le prevenim?

racelilacopii

 

Caderea frunzelor si aparitia ploilor marunte si reci aduc cu ele inceputul gradinitei si scolii. Toti parintii grijulii cu sanatatea copiilor lor stiu ca odata cu primele bastonase si desene apar si primele raceli. Inca din primele zile petrecute in compania colegilor, copiilor incepe sa le curga nasul, sa tuseasca si sa faca temperatura. Care sunt metodele de a face ca aceste evenimente neplacute sa fie cat mai rare?

 

[DDET ] raceli la copii [/DDET]

Inhalarea aerosolilor salini favorizeaza eliminarea secretiilor ce stagneaza in plamani sau sinusuri si nu permite dezvoltarea infectiilor. Un alt efect benefic este stimularea miscarii cililor de pe mucoasa respiratorie ce are rolul de a elimina particulele infectioase. Avantajele unei cure de salinoterapie este usurinta cu care cei mici accepta acest tip de “tratament” si lipsa contraindicatiilor legate de varsta sau alte afectiuni ale copilului.

 

[DDET ] raceli la copii [/DDET]
  • O dieta bogata in substante nutritive

In cazul sugarilor, alimentatia naturala (la san) protejeaza copilul de infectii prin anticorpii sintetizati de catre mama. In cazul copiilor ce au depasit aceasta varsta, parintii trebuie sa le ofere copiilor mese bogate in fructe si legume nepreparate termic (caldura inactiveaza puterile miraculoase ale vitaminei C). Citricele si verdeturile sunt accesibile oricui. Nu uitati sa includeti in pachetelul pentru scoala o portocala sau o mandarina decojita (curatatul lor nu este la indemana celor mici).

 

[DDET ] raceli la copii [/DDET]

  • Produsele apicole

Mierea si propolisul procurate numai de la surse de incredere sunt de mare ajutor parintilor in lupta cu raceala. Atentie insa la produsele cumparate din supermarketuri, care contin adesea o cantitate mare de zahar sau coloranti si o cantitate mica de miere. De asemenea, unii medici pediatrii sugereaza interzicerea consumului mierii la varstele mici (pana la 2 ani) putand favoriza dezvoltarea alergiilor si obezitatii.

 

[DDET ] raceli la copii [/DDET]

  • Suplimentele alimentare din plante

Exista plante recunoscute la nivel mondial ca stimulatoare ale imunitatii (Echinaceea, fructele Goji, fructul de Gac). Este recomandat ca inainte de a incepe un astfel de tratament sa se consulte medicul pediatru deoarece multe dintre produse sunt interzise in cadrul anumitor afectiuni (afectiuni autoimune, alergii), iar unele produse sub forma de sirop contin o cantitate ascunsa semnificativa de zahar, fiind contraindicate copiilor ce sufera de diabet zahar tip I sau obezitate.

 

[DDET ] raceli la copii [/DDET]

  • Medicamente imunostimulatoare

Acest tip de terapie este urmat  numai dupa sfatul unui medic pediatru si doar in cazul in care copilul sufera de numeroase intercurente, dificil de tratat, adeseori avand ca substrat o alta afectiune.

[DDET ] raceli la copii [/DDET]

Important de mentionat este ca pentru a preveni raspandirea infectiilor respiratorii, copiii nu trebuie sa mearga in colectivitate cat timp sunt contagiosi, in special daca au temperatura. De asemenea, cei mici trebuie invatati sa se spele cat mai frecvent pe maini si sa foloseasca batistutele de unica folosinta si sa se protejeze atunci cand tusesc sau stranuta si in preajma lor se afla alti copiii.

[DDET ] raceli la copii [/DDET]

Astept comentariile dumneavoastra cu metodele pe care le folositi pentru protejarea copiilor de raceli.

[DDET ] raceli la copii [/DDET]

Va dorim o toamna sanatoasa!

Articol scris de:

Dr. Alexandra Pelivan

Salina din Oras SRL

Va recomand articolul anterior despre: Alergia la ambrozie