Stim cu totii ca anual, sau la 10-15000 de km, este necesar sa inlocuim filtrul de aer si polen pentru o mai buna functionare a autoturismului. Dar plamanul putem sa-l inlocuim? Nu, dar putem sa-l curatam adica sa-l intretinem pentru o mai buna functionare a tuturor organelor interne. Pentru a cunoaste mai bine rolul aparatului respirator, va propun o lectie scurta de anatomie printr-o scurta descriere a acestuia.
Aparatul Respirator este compus din:
1. Caile respiratorii superioare:
-nas cu rol dublu respirator si olfactiv(miros) mucusul vascos si perii au rol de a filtra impuritatile din aer – functie identica cu cea a filtrului auto;
– cavitatea nazala;
– faringele;
2. Caile respiratorii inferioare:
– laringe;
– epiglota ;
– trahee.
3. Plamanii:
-plamanul (plamanul este organ pereche cu rol de respiratie care furnizeaza oxigen intregului corp si elimina dioxidul de carbon din sange.) ;
– bronhii;
– bronhiole;
– alveole pulmonare ,saci care se umplu cu aer si la nivelul carora se face schimbul de oxigen cu dioxidul de carbon. Fiecare plaman contine aproximativ 300 de milioane de alveole. Aparatul respirator este compus din totalitatea organelor mai sus enumerate si care asigura mecanismul respiratiei mai precis ventilatia pulmonara si al hemostazei-schimbul de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare.
Exista 2 faze ale respiratiei:
– respiratia pulmonara -prima faza se desfasoara la nivelul plamanilor -respiratia externa sau pulmonara.
– respiratia celulara – faza a 2-a care are loc la nivelul celulelor denumita si respiratie interna sau celulara. La nivelul celulelor se desfasoara procesele de oxidare lenta a substantelor organice simple, rezultate in urma digestiei, astfel rezultand energia necesara functionarii organismului si produsi de dezasimilatie ce sunt eliminati pe diferite cai.
Schimbul de gaze la nivel pulmonar are loc intotdeauna in acest fel, datorita diferentelor de presiune a acestor gaze in plamani si sange.
Presupunand ca ati inteles rolul foarte important al aparatului respirator, voi incerca sa explic principiul simplu al haloterapiei respectiv salinoterapia.
Haloterapia( lb.greaca halos=sare) foloseste microparticule de sare aerosolizate pentru tratamentul afectiunilor respiratorii si nu numai. Haloterapia cauta sa replice microclimatul folosit in speleoterapie(lb.greaca speleos=pestera) tratament practicat in minele de sare din Europa de est inca din sec al XIX-lea .
Generatorul de aerosoli salini este un aparat inovativ ,capabil sa produca aerosoli salini de dimensiuni foarte mici.Acestia sunt pulverizati, iar printr-un sistem de ventilatie specific, sunt mobilizati in incapere pentru a realiza o concentratie omogena.
Generatorul de aerosoli salini folosit are capacitatea de a produce microparticule de sare sub 5 microni,acestea fiind singurele care pot patrunde in tractul respirator inferior,facandu-l astfel cel mai eficient tip de tratament.La sfarsitul fiecarei sedinte este pus in functiune un alt sistem de ventilatie menit sa evacueze aerul viciat si sa introduca aer proaspat ,purificat prin intermediul unor filtre. Prin acest procedeu este recunoscut faptul ca sarea adica clorura de sodiu pura de 99,9%folosita doar in industria farmaceutica are un efect bactericid si bacteriostatic.
Efectul pozitiv al haloterapiei poate fi explicat astfel:
– imbunatateste clearence-ul(curatarea) tractului respirator prin stimularea sistemului muco-ciliar, adeseori imobilizat de poluantii atmosferici sau de fumul de tigara.
– scade vascozitatea sputei.
– reduce frecventa acceselor de tuse.
– are efect bactericid si bacteriostatic asupra florei microbiene patogene din sistemul respirator si cutanat.
– scade numarul neutrofilelor si al bacteriilor si creste numarul macrofagelor alveolare ce au rol de a distruge bacteriile.
– stimuleaza dezvoltarea florei normale din tractul respirator ce are rol de protectie in cazul unor viitoare infectii.
– reduce nivelul Imunoglobulinei E in cazul pacientilor astmatici.
Concluzionand: terapia cu aerosoli salini este la fel de importanta pentru sanatatea noastra si a celor dragi ca si schimbarea periodica a filtrului de aer la autoturism. Buna functionare a tuturor organelor interne tine si de grija noastra fata de intretinerea aparatului respirator!
Daca ai aflat lucruri interesante din acest articol, impartaseste-l pe Facebook pentru a afla si prietenii tai de el, iti vor multumi pe viitor.