Legumele, fructele și cerealele sunt prezente în alimentația ta? Atunci înseamnă că îți iei aportul de fibre necesar. Aceste substanțe joacă un rol important pentru un organism sănătos, pe lângă beneficiile pe care le aduc atunci când vine vorba despre o dietă echilibrată.
Trebuie să știi că stomacul tău, nu poate digera sau absorbi fibrele, însă acestea ajută tranzitul intestinal, ameliorând simptomele constipației și reducând riscul de cancer de colon. Pe lânga asta, contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge și astfel riscul apariției de boli cardiace este micșorat.
Sunt minunate atunci când urmezi un regim pentru că au proprietatea de a menține senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, în momentul în care consumi alimente bogate în fibre, nivelul de glucoză din sânge crește ușor, fiind foarte important pentru persoanele diabetice și pentru cei care vor să slăbească.
Totuși, fibrele sunt bune, însă nu putem să abuzăm. Care este cantitatea zilnică recomandată de fibre pe zi? Specialiștii ne recomandă să nu depășim 20 – 35 de grame într-o zi dar acest lucru este puțin probabil, mai ales pentru că majoritatea persoanelor consumă în mod normal aproximativ 9 – 12 grame, în unele cazuri chiar și mai puțin. Lipsa fibrelor din alimentație poate duce la balonare, hemoroizi, varice dar și boli de inimă și cancer de colon.
Așa cum este recomandat consumul de alimente bogate în fibre, trebuie să avem grijă să nu exagerăm. Daca e în minus nu e bine, iar dacă este în plus din nou, nu e bine. Trebuie găsit echilibrul. În cazul în care consumi în exces alimente bogate în fibre, riști să îți privezi organismul de substanțele nutritive de care are nevoie, având efecte negative asupra sănătății și a sistemului imunitar.
Concluzia?! Consumă alimente bogate în fibre și evită excesurile de orice fel și te vei bucura de un corp puternic și sănătos!