13-Thumbnail-salina

Sezonul rece se apropie, iar pentru a ne simți confortabil în această perioadă rece, trebuie să ne încălzim locuințele. Am putea spune că acest lucru aduce beneficii evidente pentru sănătate, dar există și o parte nepăcută – uscarea aerului.

Aerul uscat ne influențează mult starea generală de sănătate și nu numai. Vă prezentăm două exemple în care are efecte negative:

1. Efecte asupra corpului – Din cauza aerului uscat, organismul simte temperatura rece mai intens, provocând astfel un disconfort evident în timpul iernii. De asemenea, pielea, ochii, gâtul și buzele se pot usca, fără umiditate suficientă în aer. O altă problemă ce apare din cauza aerului uscat este o constantă durere în gât dimineața și piele mereu uscată. Iritația ușoară și mâncărimile sunt tot efecte ale umidității scăzute a aerului.

2. Efecte asupra sănătății – Umiditatea scăzută a aerului are mai multe efecte asupra sănătății noastre. Spre exemplu, respirând aer uscat pot fi generate afecțiuni respiratorii precum astmul sau bronșita. Este cunoscut și pentru creșterea gradului de sensibilitate la infecții. Dacă suferiți de astm sau alergii, umiditatea scăzută poate face ca simptomele să se înrăutățească, deoarece respirația irită și inflamează căile respiratorii.

Pentru a evita aceste neplăceri vă recomandăm câteva trucuri simple și rapide pentru o umidificare naturală a aerului.

1. Plantele. Prezența lor în locuință ajută la purificarea și menținerea umidității aerului. Feriga Boston este recomandată pentru aceste situații.

2. Recipiente cu apă. Plasați vase sau recipiente din ceramică pe calorifer. Acestea trebuie să fie umplute cu apă. Căldura o va evapora, iar vaporii umezesc atmosfera. În acest mod veți avea în casă un aer mult mai respirabil.

3. Căldură moderată. Aerul se usucă din cauza căldurii excesive. Astfel, pentru a controla acest fenomen, păstrați în casă o temperatură potrivită.

În cazul în care doriți o alternativă modernă, puteți apela la umidificator. Însă, înainte de a face această achiziție, asigurați-vă că umiditatea aerului nu are valori optime, adică între 40-60%. Astfel veți evita situațiile în care umiditatea este cu mult peste valoarea normală în momentul în care porniți umidificatorul.

În timpul iernii umiditatea din locuințe poate scădea și până sub 10%, fiind mai mică decât în deșertul Sahara. Din această cauză este afectată sănătatea, bunul cel mai de preț al unui om!