Rinita este o inflamatie care se produce in nas, gat si ochi in urma unui contact ocazional sau permanent cu anumiti alergeni, iritanti aerieni si eliberarea histaminei (amina care se gaseste in toate tesuturile vii)
Rinita poate fi:
1. Rinita Infectioasa – cauza este o infectie virala sau bacteriana, raceli comune cauzate de rinovirusi sau coronavirusi sau chiar de sinuzite bacteriene.
2. Rinita non-alergica:
– autonoma
– indusa de medicamente
– atrofica si gustativa
– medicamentoasa
Rinita non-alergica poate fi:
– neinflamatorie data de factori nonalergici data de fum, mirosuri ,schimbari de temperatura
– inflamatorie
3. Rinita alergica – este data de polen, mucegai, blana si saliva de la animale, pasari, praf si alti alergeni similari.
Indiferent de simptomele rinitei, este foarte deranjant, deoarece ai senzatia unei raceli prelungite cu rinoree (secretie excesiva a nasului) o usturime persistenta la nivelul faringelui (faringita), tusea, congestia nazala, rinoreea, mancarimi ale nasului, gatului, urechilor si a ochilor, stranut, iritatii cutanate grave, inflamarea tesutului conjunctiv, inflamarea pleoapelor, staza venoasa la nivelul pleoapelor inferioare, inflamarea cornetelor nazale.
Acestea sunt doar o parte din simptomatologia specifica a rinitei, sunt semne comune. Este bine de stiut totusi, ca diagnosticarea rinitei se face pe baza unei discutii cu medicul specialist orientandu-se pe un diagnostic .
Tratamentul rinitei este dat de catre medicul curent specialist cu medicatia adecvata. Un tratament foarte eficient este haloterapia-salinoterapia deoarece sarea are un efect bacteriostatic.
Particulele de sare au o incarcatura negativa considerabila (6-10nK/mc), iar suprafata cailor respiratori iau o usoara incarcatura electrica pozitiva. Din aceasta cauza microparticulele de sare au capacitatea de a patrunde in sistemul respirator si de a se lega de epiteliul cailor respiratorii ajutand la „curatirea” lor .
Rinita nu este o afectiune foarte grava, dar simptomele pot fi destul de iritative si afecteaza foarte mult calitatea vietii. Indiferent de forma sa, este foarte important sa fie diagnosticata corect si la timp, intr-un stadiu incipient putand fi tinuta sub control si tratata corespunzator.
Neglijarea poate duce la complicatii severe in tot organismul, deoarece o respiratie incorecta duce la afectiuni grave ale tuturor organelor. Tot odata, este foarte important de stiut factorii care au determinat aparitia bolii si evitarea acestora pe tot parcursul vietii.