imagini din salina artificiala

Salina artificiala a fost creata prima data in anii ’80 , cele mai multe saline artificiale fiind plasate pe teritoriul Europei, Rusiei si al Tarilor Scandinave.

Medicii recomandau din ce in ce mai des oamenilor, sedinte de speleoterapie, insa drumul parcurs pana la acestea era lung si costisitor. Asadar, cercetatorii rusi au luat initiativa si s-au gandit sa creeze un dispozitiv, care sa replice cu exactitate conditiile de microclimat din minele de sare. Odata  creat primul tip de aparatura de acest fel, a fost preluat si utilizat imediat de catre Agentia Spatiala Sovietica. Ulterior au putut beneficia si ceilalti oameni de el.

 

Beneficii in plus pe care le aduce o salina artificiala comparativ cu o salina naturala

 

  • Costuri reduse pentru pacienti – sunt eliminate cheltuielile cu transportul, masa si cazarea

 

  • Nu exista diferente de presiune atmosferica la coborarea in subteran

 

  • Este atenuat disconfortul termic – intr-o salina artificiala, temperatura este constanta si nu provoaca tulburari de adaptare la trecerea in/din mediul exterior, indiferent de anotimp

 

  • Diametrul particulelor de sare nu depaseste 5 microni, o valoare ideala pentru ca particulele sa patrunda si in caile respiratorii inferioare. Este cunoscut faptul ca o valoare mai mare decat aceasta, face ca particulele sa fie indepartate de mecanisme de aparare nespecifice. Acest lucru miscoreaza eficienta sedintelor la salina in tratarea mai multor boli respiratorii.

 

  • Umiditate scazuta  (45%) – pacientii sensibili la umiditatea crescuta, pot suporta mult mai usor salinoterapia (astmatici, bronsite, sinuzite acute).

Salinele naturale si-au dovedit eficienta,  in ceea ce priveste actiunea lor asupra sanatatii. Dar cum oamenilor le era dificil sa ajunga la ele, cel mai la indemana mod de tratare ramane salina artificiala. Acest tip de tratament utilizeaza aceleasi metode de tratare ca al salinelor naturale, numai ca aduce cu sine o serie de avantaje in plus.

 

Tu  preferi sa mergi intr-o salina artificiala sau naturala? Lasa-ne un scurt comentariu, in care sa ne spui ce tip de salina te avantajeaza pe tine si de ce!

Sigur te mai intereseaza si:

Salina artificiala, o alternativa la medicamente 

Salinoterapia, remediu excelent pentru tulburarile de somn 

Salina artificiala elimina stresul din vietile noastre