Știați că între 15 și 20% din populație suferă cel puțin o dată în viață de sinuzită? Ea este o infeție a mucoasei care căptușește interiorul foselor nazale și sinusurile. Printre simptomele care anunță o astfel de infecție sunt și durerile de cap, nasul înfundat, oboseala sau stările febrile.
De asemenea, schimbările bruște de temperatură cresc numărul cazurilor de sinuzită. În mod normal, ea poate să apară ca urmare a unei răceli, dar poate avea și alte cauze declanșatoare precum rinita alergică, deviație de sept, polipii nazali sau corpi străini. Puteți scăpa de sinuzită cu ajutorul plantelor ”minune” sau al usturoiului. Vă prezentăm câteva metode:
1. Eucaliptul și menta. Efectele benefice ale acestor două plante au fost certificate de Organizația Mondială a Sănătății. Pentru a trata sinuzita cu ajutorul lor, masați fruntea și tâmplele cu ulei esențial de eucalipt sau de mentă. O alternativă este chiar ceaiul de mentă: infuzați 2-3 grame de mentă uscată în 150 de mililitri de apă și beți două cești zilnic. Cu toate că tratamentul cu eucalipt și mentă poate face minuni pentru adulți, nu este recomandat copiilor sub 6 ani deoarece poate declanșa contracția bronhiilor, făcând dificilă respirația.
2. Mușețel și lavandă. Aceste două plante au efecte antiinflamatoare, sedative și sudorifice. Puteți face inhalații pentru sinuzită și cu aceste două plante. Puneți 2 litri de apă fiartă și mușețel sau lavandă și acoperiți-vă cu un prosop mare, astfel încât să nu intre deloc aer. Aceleași efecte le au și coada-șoricelului, menta sau salvia.
3. Usturoiul. Sunt foarte cunoscute beneficiile usturoiului când vine vorba de afecțiuni cardiovasculare sau hipertensiune arterială. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și tratează eficient infecțiile căilor respiratorii. Pentru tratarea sinuzitei puteți consuma usturoi direct în alimentație sau sub formă de tinctură. Puteți face chiar inhalații cu usturoi de câteva ori pe zi: într-o jumătate de litru de apă clocotită adăugați un cățel de usturoi tocat și o lingură de oțet. Acoperiți-vă capul cu un prosop și timp de 5-10 minute, inhalați.
O metodă bună de tratare este chiar prevenirea. Puteți preveni sinuzita prin imunizarea organismului. Acest lucru se poate realiza simplu printr-o ședință de salinoterapie, la Salina din Oraș. În cazul în care nu mai puteți să preveniți sinuzita, tratamentul cu aerosoli salini este un remediu natural, care tratează într-o perioadă scurtă de timp această afecțiune a mucoasei nazale. Tratați cu atenție sinuzita, pentru că este o infecție dureroasă, de durată și care poate reveni oricând!