Cu totii stim cat de importanta este respiratia corecta pentru buna functionare a intregului organism. Insa ce se intampla cand sesizam simptome deranjante in respiratie, dar investigatiile medicale nu le pot da un diagnostic clar?
Unul dintre aceste simptome este hiperventilatia, care se manifesta prin accelerarea respiratiei sau nevoia de crestere a cantitatii de aer care ventileaza plamanii. Acestea sunt insotite deseori de: ameteli, sufocare, dureri in piept, furnicaturi ale degetelor sau stare de lesin.
Hiperventilatia poate fi provocata de o boala a aparatului respirator, insa de multe ori poate fi declansata de stres, teama, anxietate sau stare de panica.
Cum putem preveni declansarea hiperventilatiei?
– exercitiile de respiratie ne pot ajuta in incetinirea ritmului respirator sau adoptarea unui ritm respirator normal. Putem exersa incepand cu autoscanarea zonei afectate si directionarea atentiei asupra ritmului respirator. Acest lucru ne va determina sa putem investiga mai in detaliu problema sau senzatia din corp. Odata ce ne-am indreptat atentia spre ritmul inspiratie/expiratie, putem pune in practica un exercitiu de reglare a respiratiei (puteti apela la un medic specialist, dar exista si numeroase materiale pe internet sau in carti de specialitate).
–miscarea fizica este un bun reglator al ritmului respirator. Datorita efortului depus in timpul unui antrenament (inot, aerobic, jogging, plimbare vioaie etc.), intregul aparat respirator este fortat sa se dilate pentru a putea primi cantitatea necesara de aer in sustinerea efortului. Este indicat sa preluam modul de respiratie folosit in timpul antrenamentului si sa-l utilizam apoi in momentele in care simtim ca se instaleaza hiperventilatia.
In cazul in care hipervantilatia s-a instalat deja, iar simptomele au ajuns la un punct critic, trebuie sa stim ca exista cateva metode de prim ajutor, care ne pot ajuta in reglarea respiratiei:
– metoda pungii de hartie este fololosita de obicei atunci cand hiperventilatia este declansata de atacurile de panica. In timpul hiperventilatiei, nivelul de dioxid de carbon din organism scade, iar respiratia in interiorul pungii ajuta la restabilirea nivelului de CO2.
-metoda numaratului se foloseste uneori pentru a ne incetini respiratia prin sincronizarea ritmului respirator cu numaratul, in intervale de timp tot mai lungi.
Tratamentul cu aerosoli salini ajuta la reglarea respiratiei, motiv pentru care este potrivit si in tratarea acestui tip de afectiune. Va invitam sa va programati pentru o sedinta la Salina din Oras, foarte accesibil si chiar in orasul dumneavoastra! De asemenea, ne puteti oricand contacta pentru mai multe informatii si detalii.