Aerosolii reprezintă micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos.
Sarea este o substanţă bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, acţionând ca un dezinfectant. Salinoterapia este recomandată în tratarea afecţiunilor sistemului respirator cum ar fi: astmul bronşic, rinită, rinită alergică, sinuzită, bronşită, răceală sezonieră, laringită, pneumonie, amigdalită cronică, alergii, unele afecţiunilor ale pielii (acnee, dermatite, eczeme, psoriazis), dar şi pentru creşterea imunităţii organismului.
Acest tip de tratament a fost menţionat pentru prima dată în anul 1843 de către un cercetător polonez, iar începând cu acest an, recomandările medicilor de a efectua şedinţe de salinoterapie au devenit din ce în ce mai dese și este în creștere, fiind printre puținele tratamente naturiste cu o eficientă medie de 90% în timpul unori testări clinice.
Prin inhalarea aerosolilor salini, în mod natural de către pacient, aceştia se depun parţial pe căile respiratorii superioare, parţial în organele inferioare ale aparatului respirator (laringe, bronhii, alveole pulmonare) şi realizează o acţiune de fluidizare a mucusului (deci implicit se elimină mai uşor), eliminare a toxinelor, a impurităţilor şi majorităţii microorganismelor care prin depunere provoacă boli ale aparatului respirator, de refacere a elasticităţii membranelor celulelor, ducând astfel la curăţarea căilor respiratorii de focarele de infecţie existente atât la adulţi cât mai ales la copii.
Expunerea la aerosoli salini realizează o purificare a căilor respiratorii, stimulează eliminarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reduce simţitor iritaţiile, inflamaţiile şi totodată calmează tusea.
Aerosolii pot fi absorbiţi şi prin inhalarea și pielea expusă aerului din salină, ajutând în felul acesta la tratarea afecțiunilor.
Când e bine să mergi la salină?
În lucrările de specialitate, curele în salinele naturale sunt recomandate primăvara și toamna pentru persoanele care sunt sensibile la virozele de sezon. Explicatia pentru aceasta recomandare este simplă: în interiorul salinelor naturale temperatura este scăzută și umiditatea foarte crescută, iar din acest motiv toamna și primăvara șocul suferit de organism și efortul de adaptare la microclimat sunt mai mici.
Într-o salină naturală de suprafată, temperatura și umiditatea sunt menținute constant, în acord cu temperatura mediului exterior. Organismul se adapteaza ușor și nu suferă mari modificări la revenirea în mediul de afară. Datorită acestui avantaj, într-o salină de suprafață tratamentul poate fi făcut în orice anotimp, ori de câte ori este nevoie, mai ales în cazul în care pacientul suferă de astm, alergii, sau diferite afecțiuni respiratorii care nu au legatură cu virozele sezoniere, iar curele trebuie făcute înainte de a se agrava situația pacientului.
Din experiența acumulată în salinele naturale de suprafața deschise în întreaga lume, s-a constatat că un tratament de salinoterapie poate fi recomandat încă de la vârste fragede (3-6 luni), mai ales în cazul micilor pacienți ce suferă de numeroase bronsiolite , wheezing recurent sau astm bronsic. De asemenea și cei vârstnici pot beneficia de un astfel de tratament chiar dacă suferă de boli de inimă sau au tensiune pentru că într-o salină naturală de suprafața presiunea atmosferica este una normală și nu incomodează pacientul iar acesta poate urma o ședință întreagă indiferent de vârstă.
Curele de salinoterapie ar trebui făcute atât de persoanele care au o afecțiune respiratorie cât și de persoanele sănătoase care doresc sa previna situațiile neplăcute, mai ales dacă stau într-o zona aglomerata și poluată unde riscul îmbolnăvirii este mai ridicat, dar și de persoanele care își doresc sa se relaxeze după o zi încărcata.
Programări la telefon: 0754 813 367