Ce este astenia de toamna si cum sa o combati?
Odata cu venirea toamnei, cu schimbarile bruste de temperatura, ploile si vremea instabila, apare si astenia de toamna. Toata aceasta tranzitie de la cald la frig se rasfrange asupra organismului nostru. Starile de somnolenta, oboseala, stresul, durerile de cap si organismul slabit sunt doar câteva dintre simptomele specifice anotimpului în curs.
Ce este de fapt astenia?
Astenia este un proces de adaptare a organismului, care se manifesta printr-o depresie ce apare de regula in acelasi sezon, in fiecare an. Isi face simtita prezenta in general in anotimpurile de tranzitie: primavara si toamna.
Toamna insa, pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde din rezistenta, fapt care se aplica si asupra psihicului. De regula simptomele incep sa apara in luna septembrie si se pot prelungi pana in perioada de iarna, lasandu-va fara energie si cu o stare de tristete permanenta.
Specialistii nu pot preciza cu exactitate ce cauzeaza astenia de toamna, dar presupun ca este vorba despre aportul scazut de lumina naturala. De asemenea datele genetice si varsta sunt alte elemente pe care medicii le iau in considerare atunci cand pun diagnosticul de astenie.
Cum se manifesta astenia de toamna?
Simptomele asociate asteniei de toamna sunt:
– depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire;
– anxietate: neputinta de a face fata stresului;
– schimbari ale starii de spirit: treceri bruste de la o stare de spirit la alta;
– tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;
– letargie: senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice;
– supraalimentarea: pofta excesiva de mancare si in special dulciuri sau junk food;
– probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita socializarea;
– probleme sexuale: scaderea libidoului.
Aceasta stare de disconfort este tot mai des intalnita si apare la toate categoriile de varsta, de la cei mici pana la varstnici.
Cum puteti trece mai usor peste astenia de toamna?
Pentru a evita starile acestei etape, trebuie sa ne concentram foarte bine pe o alimentatie sanatoasa si sa consumam multe alimente bogate in vitamine si proteine. De asemenea, este necesar sa respectam cat mai mult orele de somn.
In alimentele de sezon gasiti o multime de nutrienti care va pot ajuta sa aveti o toamna frumoasa, linistita si plina de energie in fiecare zi. Cele mai importante vitamine de care organismul are nevoie:
– vitaminele liposolubile (A, D, E, K) – gabenus de ou, lactate, legume precum varza rosie, salata verde, morcov, urzica.
– vitamina B1 – fasole, mazare, soia si nuci. Aceste alimente au un conţinut crescut de vitamina B1, care ajuta la procesul fiziologic de crestere si participa la sanatatea sistemului cardiovascular, nervos si digestiv.
– vitamina B6 – peste, carne şi oua. Acest tip de vitamina ajuta la cresterea si functionarea celulelor nervoase si impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali.
– vitamina C – legume si fructe proaspete, sucurile naturale de legume (morcovi, rosii, ardei gras), dar si sucurile de fructe care pot fi indulcite cu miere. Vitamina C este o sursa sigura de energie pe durata intregii zile.
De asemenea, Haloterapia si tratamentele cu sare de baie pot fi eficiente si extrem de benefice pentru organism. Acest tip de tratament te ajuta sa previi starea de disconfort, iar in cazul in care au aparut primele simptome, cateva sedinte la Salina din Oras combat aceasta problema intr-un mod eficient.