In fiecare vara, canicula ne face sa apelam la tot felul de aparate de aer conditionat pe care uneori le folosim in exces. Nu stim insa ca aerul conditionat ne poate afecta sanatatea.
In primul rand, aparatele de acest fel pot fi un mediu potrivit pentru dezvoltarea si inmultirea organismelor (virusi, bacterii), acestea putand sa se raspandeasca rapid mai ales in spatiile inchise. De asemenea, acest tip de aparate emit aerosoli, particule mici de origine organica sau anorganica, care au un efect alergenic puternic. Deoarece aerul nu are umiditatea necesara, el scade rezistenta imunologica a mucoasei cailor respiratorii si astfel, ne putem alege cu sinuzite, viroze sau alergii serioase.
Mai mult, temperaturile scazute produse aparatele de aer conditionat reduc capacitatea de aparare a organismului si cresc in acest fel riscurile de infectii, caile respiratorii fiind printre primele afectate. Si asta deoarece aerul rece si uscat, duce la deteriorarea straturilor superficiale ale mucoaselor. Prima senzatie pe care o avem este cea de gat, nas sau ochi uscati, simtind de asemenea o senzatie de usturime la nivelul lor. Apoi, se va produce o hipersecretie a organelor mai sus mentionate, manifestandu-se prin lacrimare sau secretie nazala abundenta. Aceasta este de altfel o reactie de protectie a organismului.
Alergiile si infectiile respiratorii pot fi evitate daca:
– Setati aparatul mai aproape de temperatura de 24-25 de grade C si nu de 22, asa cum se obisnuieste sa fie folosit;
– Va feriti copiii/sugarii de aerul conditionat, deoarece organismul lor are o putere de adaptare mai mica decat cea adultilor, fiind mai predispusi la acest tip de afectiuni;
– Nu le montati in dormitoare, ci mai degraba in hol, racorind indirect camerele;
– Le situati la 6-9 metri fata de birouri, la serviciu;
– In cazul aerului conditionat din masina, inlocuiti filtrele la sase luni, maxim la un an de zile;
– Folositi spray-uri speciale pentru aparatele de aer conditionat, care ajuta la dezinfectarea lor si asigura un nivel cat mai bun de umiditate.