Temperaturi scăzute, ger, zăpadă, vânt, condițiile meteo din perioada iernii nu sunt favorabile sănătății noastre. Din acest motiv, iarna este cunoscută ca fiind un puternic inamic al sănătății noastre. Toate aceste aspecte au un impact direct asupra stării noastre de bine. Organismul este expus la o serie de afecțiuni, care dacă nu sunt tratate atrag după ele complicații nedorite.
Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale sezonului rece este gripa. Aceasta este o infecție respiratorie contagioasă, ale cărei urmări pot fi estompate dacă este tratată corect și la timp. Simptomele apar abia la trei zile distanță de la momentul contactării virusului. Ne putem da seama relativ ușor că este vorba despre gripă în momentul în care avem următoarele simptome: nas înfundat, febră, tuse, frisoane și durere în gât.
Atenție să nu confundăm răceala cu gripa: au simptome asemănătoare, numai că în cazul ultimei este vorba de manifestări mai severe pe o perioadă mai îndelungată. Pentru a ne apăra organismul de această afecțiune prezentă în sezonul rece, trebuie să ne asigurăm că ne luăm necesarul de vitamine și minerale din fructe și legume, în mod constant, iar hidratarea și odihna suficientă ajută la ameliorarea și ținerea sub control a virusului. De asemenea, trebuie să adoptăm un stil de viață igienic și să ne fortificăm imunitatea prin metode naturiste.
O altă afecțiune foarte întâlnită iarna este pneumonia. Aceasta se manifestă prin inflamația căilor pulmonare, fiind cunoscută în popor sub denumirea ”aprindere de plămâni”. Factorii declanșatori pot fi de natură virală, bacteriană, micotică sau toxică. Simptomele acestei afecțiuni includ: febră, frisoane, tuse, respirație defectuasă dar și durere la nivelul cutiei toracice.
Ca și în cazul gripei, pentru a preveni această afecțiune este necesar să adoptăm un stil de viață igienic și o alimentație corectă, pentru a ne asigura că sistemul imunitar este fortificat. De asemenea, este recomandat să evităm contactul prelungit cu persoanele care au deja afecțiuni respiratorii.
O altă afecțiune des întâlnită în sezonul rece este laringita. Aceasta reprezintă o inflamație la nivelul laringelui. Cauzele apariției afecțiunii pot fi diverse, de la expunerea la praf, fum de țigară, până la leziuni precanceroase. Toate acestea modifică structura mucoasei și provoacă disconfort. Putem să ne ferim de laringită prin adoptarea unui regim de viață sănătos, cu un aport constant de vitamine și minerale, evitarea băuturilor reci dar și ”echiparea” (îmbrăcăminte și încălțăminte) corespunzătoare pentru acest anotimp.
O bună metodă de prevenire a afecțiunilor și de pregătire a organismului este salinoterapia. În urma ședințelor de terapie cu aerosoli salini, sistemul imunitar va fi fortificat și pregătit pentru toate provocările sezonului rece. Vă așteptăm la Salina din Oraș, pentru o iarnă fără griji!