7 plante minune care te ajută la tratarea afecțiunilor respiratorii

Nu există o vârstă propriu-zisă la care pot apărea dificultăți respiratorii. Acestea se pot manifesta atât la copii sau adolescenți, cât și la oameni de vârstă medie sau bătrâni. Afecțiunile aparatului respirator pot fi probleme relativ ușoare sau de gravitate medie și mare, deloc de neglijat, deoarece unele dintre ele pot pune viața în pericol (criză astmatică severă, insuficiență cardiacă).

   De la caz la caz, aceste afecțiuni pot fi scurte și astfel dispar repede (ex. hiperventilația). Acestea apar de obicei în episoade bruște și severe, de exemplu: apneea de somn sau astmul. Mai există însă și categoria problemelor respiratorii de ordin cronic, care se mențin o lungă perioadă de timp.

  Ce facem pentru a trata aceste dificultăți respiratorii? Noi îți propunem varianta naturistă, recurgând la tratamentele cu plante medicinale. În acest articol îți vom prezenta câteva dintre plantele care te ajută să ai niște plămâni mai sănătoși, îți vindecă infecțiile și chiar pot să-ți construiască imunitate pentru plămâni.

  Iată câteva dintre ele:

  1. Cimbrul

  Cimbrul este o plantă care produce o serie de uleiuri antiseptice puternice, care sunt dovedite științific ca fiind antibiotice și antifungice naturale. Unul dintre beneficiile acestei plante este lupta ei împotriva congestiei pulmonare, fiind un inamic foarte puternic pentru această afecțiune. Mai mult, ceaiul de cimbru te ajută să elimini bacteriile și virusurile, astfel încât, dacă ai o infecție care se bazează pe una dintre cele două categorii, o poți anihila cu ajutorul ceaiului de cimbru.

  2. Rădăcina de lemn-dulce

  Știai că lemnul-dulce este una dintre plantele cele mai consumate din lume? Este extrem de populară în China, fiind una dintre componentele de bază în mai multe rețete și formule ce aparțin medicinei tradiționale chineze. Trebuie să știi că această plantă te poate ajuta în tratarea afecțiunilor respiratorii deoarece îți alină și înmoaie membranele mucoaselor gâtului, plămânilor și stomacului. Lemnul-dulce are, în același timp, efectul de a-ți reduce iritația gâtului și, implicit, acționează ca un bun expectorant.

  3. Oregano

  Oregano este o plantă minune atunci când vorbim despre decongestionanți naturali, cu beneficii directe asupra tractului respirator, precum și al pasajului nazal prin care trece aerul. Toate aceste efecte pozitive stau la baza conținutului de carvacrol și acid rozmarinic, pe care această plantă îl are în ea. Uleiul de oregano este și un bun inamic în lupta cu bacteria periculoasă numită stafilococul auriu. De asemenea, această plantă minune este o sursă bogată de vitamine și nutrienți de care sistemul imunitar are nevoie.

   4. Eucaliptul

  Eucaliptul este o plantă ce provine din Australia, pe care au utilizat-o de-a lungul timpului o serie de popoare precum: aborigenii, americanii sau germanii. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei plante este felul în care favorizează sănătatea respiratorie și alină iritația gâtului. Probabil ai folosit și tu până acum dropsuri pentru gât și siropuri de tuse, preparate pe bază de eucalipt. Ei bine, la baza eficacității acestor produse stă un compus numit cineola. Acesta are numeroase beneficii pentru a-ți trata afecțiunile respiratorii deoarece luptă împotriva congestiei, alină pasajele iritate ale sinusurilor, este un bun expectorant și poate trata tusea. Ca și oregano, eucaliptul ajută și sistemul imunitar atunci când ești răcit, de exemplu, deoarece conține antioxidanți.

   5. Podbalul 

  Podbalul este una dintre cele mai bune plante care ajută la întărirea plămânilor. A fost utilizată timp de mii de ani de băștinașii americani în tratarea diferitelor afecțiuni. Podbalul te ajută să cureți excesul de mucus din plămâni și bronhii, alină membranele mucoase din plămâni și ajută inclusiv în cazul astmului, așa cum au dovedit rezultatele mai multor cercetări. De asemenea, această plantă este un inamic foarte puternic împotriva diferitelor tipuri de tuse, bronșitelor și altor afecțiuni pulmonare. Fie că îl consumi sub formă de ceai sau ca tinctură, podbalul este una dintre plantele minune în tratarea afecțiunilor respiratorii.

  6. Mentă

  Știm cu toții cât de bună este menta atunci când vine vorba despre respirație. Această plantă conține mentol, un ingredient care este considerat un bun emolient, care îți relaxează mușchii netezi ai tractului respirator și care favorizează respirația liberă. Mentolul este și un descongestionant foarte bun. Probabil ai utilizat și tu măcar o dată balsamuri terapeutice pentru piept și alți inhalanți ce conțin mentol, care ajută la ruperea congestiei, și ai văzut cât de benefice sunt. În plus, menta este un antioxidant care luptă împotrivă organismelor vătămătoare.

   7. Salvia

  Aroma puternică a frunzelor de salvie fac din uleiurile esențiale ale acestei plante un adevărat miracol pentru plămâni și respirație. Din acest motiv, aceste uleiuri au nenumărate beneficii pentru problemele la plămâni sau pentru simple afecțiuni respiraotorii. Ceaiul de salvie este de asemenea un tratament natural tradițional pentru durerile de gât și tuse. De asemenea, aroma puternică din uleiurile de salvie poate fi folosită și ca inhalator al vaporilor din ceai de salvie și ajută la tratarea tulburărilor pulmonare și sinuzitelor.

  8. Haloterapia (Bonus)

O alternativă naturală pentru tratarea afecțiunilor respiratorii este haloterapia. Acest tratament a adus de-a lungul anilor o serie de beneficii și a tratat o mulțime de afecțiuni ale plămânilor și ale aparatului respirator.