Cand se apropie luna august începi să strănuți? Îți curge nasul si ai ochii mereu roșii și înlăcrimați? Ai observat că aceste simptome nu apar dacă ești plecat din țară în perioada respectivă? Dacă răspunsurile tale au fost afirmative, cel mai probabil suferi de rinită alergică declanșată de ambrozie.

[DDET ] ambrozia [/DDET]

Ce este ambrozia?

Ambrozia este o plantă ce provine din America de Nord și care crește în locurile necultivate. În zonele urbane o întâlnim cel mai adesea în apropierea șinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în proaspetele zone rezidențiale unde construcțiile nu au fost terminate.

[DDET ] ambrozia [/DDET]

 

Cum se produce alergia la ambrozie?

[DDET ] ambrozia [/DDET]

Predispoziția sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact. Aceste particule își au originea în praf, polen, părul și penele animalelor, alimente, poluanți atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat.

[DDET ] ambrozia [/DDET]

Cum se manifestă?

[DDET ] ambrozia [/DDET]

Conform ultimelor estimări între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” în trecut.

[DDET ] ambrozia [/DDET]

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit. Este asociată cu strănutul în rafale (multe strănuturi legate între ele, extrem de obositoare) și senzația de nas înfundat (pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură).

[DDET ] ambrozia [/DDET]

Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața (eritem conjunctival), lăcrimarea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor).

[DDET ] ambrozia [/DDET]

În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise.

Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase (umflate), în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient.

[DDET ] ambrozia [/DDET]

Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului la servici sau în ceea ce privește treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra discomfortului și găsirea unor soluții pentru a-l combate.

Cum poate fi diagnosticată alergia la ambrozie?

Prezența simptomelor enumerate mai sus numai pe perioada sfârșitului verii, precum și a testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei,completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E (Ig E) totale și specifice) , conduc la diagnostic.

Ce putem face pentru a preveni alergia?

Apropierea de casă a unei saline și efectuarea unui tratament cu aerosoli salini (haloterapie) poate ajuta pacienții atât pe perioada alergiei sezoniere, cât și pentru prevenirea ei în restul anului.

–          Decongestia nazală prin efectul de scădere a inflamației datorat sării

–          Scăderea lacrimației și a roșeții oculare

–          Eliminarea secrețiilor nazale și bronșice prin efectul expectorant al sării

–          Îmbunătățirea respirației nazale și, implicit, a somnului

–          Scăderea consumul de picături nazale și deci lipsa efectelor adverse(dependența, pierderea mirosului)

  • Efectele haloterapiei pe termen lung

–          Scăderea reactivității bronșice și a mucoasei nazale la alergeni

–          Prevenția infecțiilor bacteriene care pot agrava alergia

–          Scăderea consumului de medicamente (antibiotice, picături nazale etc)

Se recomandă:

Evitarea locurilor unde crește ambrozia, precum și a uscării hainelor afară pe timpul verii, pot reduce manifestările pacientului.

Efectuarea unor cure de densensibilizare, precum și a tratamentelor medicamentoase recomandate de medicul alergolog pot să scadă amplitudinea simptomelor.

Medicația include de obicei următoarele: antihistaminice, decongestionante nazale (uneori cu corticosteroizi), inhibitori ai degranulării mastocitare, soluții oculare.

 

Articol scris de:

Dr. Alexandra Pelivan

Salina din Oras

Iti recomandam si articolul „Raceli la copii. Cum le prevenim?